Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Pot-pourri /po puri/ 'korhadó fazék'

Author: Martha / Címkék:







A pot-pouri olyan természetesen illatozó szárított növényi anyagokból álló keverék, amely kellemes illattal árasztja el a lakást. Manapság általában mutatós fatálakban helyezik el vagy kis szövetzsákokba töltik. A francia eredetű pot-pourri szó (ejtsd: po puri) eredetileg ’korhadó fazekat’ jelentett.  

A hagyományos pot-pourri készítése

A XVII. század elején szokás volt Franciaországban, hogy egészen kora tavasztól a friss gyógynövényeket és virágokat rendszeresen összegyűjtötték, azután megvárták, hogy az így összegyűjtött növények egy-két nap alatt megpuhuljanak. Ezt követően egy nagyobb edénybe helyezték őket és, hogy megállítsák a további rothadást, az egészet beszórták durva tengeri sóval.
Ez a műveletet egészen a nyár végéig ismételték; újabb és újabb rétegekkel, növényekkel és illatokkal gazdagítva az edény tartalmát. Időnként megkeverték a korábban elhelyezett rétegeket is, de még így is gyakran megerjedt a keverék a nyár végére.
Az ősz folyamán aztán különböző fűszereket adtak ehhez a nem túl esztétikus szürke egyveleghez, egészen addig, míg egy kellemes illatot nem sikerült elérniük. Ezután az illat megőrzését szolgáló anyagokat adtak hozzá. Ezt a célt szolgálhatja pl. a flórenci nőszirom gyökere. Az így elkészült pot-pourrit azután speciálisan erre a célra szolgáló, légáteresztő fedővel lezárt edényekben helyezték el a szobákban.
A pot-pourrik elkészítéséhez hagyományosan az alább növényeket használták fel:
  • szegfűbors
  • cédrus faforgács (ismert a molytaszító tulajdonsága)
  • fahéj kéreg és a kasszia kéreg (fahéj illata kevésbé erőteljes)
  • szegfűszeg
  • ciprusfa faforgács (szintén kiváló molytaszító)
  • édeskömény
  • tömjén, cédrus faforgács
  • jázmin virágok és jázminolaj
  • zsidótövisbogyó virágok és rügyek
  • borókabogyó faforgács (molytaszító hatással bír)
  • a levendula levelei, virágai
  • citromfű levelek és virágok
  • citromhéj
  • a majoránna levelei és virágai
  • a kerti rezeda levelei és virágai
  • menta levelek és virágok
  • üröm (mérgező, pézsmaillatú és szintén molytaszító hatású)
  • narancshéj
  • pinyon fenyő faforgács és tobozok (a magvai ehetőek, a fakéreg mérgező)
  • rózsaszirom, csipkebogyó, vagy rózsaolaj
  • a rozmaring levelei és virágai

Zománcozott kannák...

Author: Martha / Címkék:




 

A mesterség 

A zománc az iparművészet legszebb anyagainak egyike.Az ókorban is szívesen díszítették vele az ötvösmunkákat. Anyaga: porrá tört, színezett üvegmassza, ólomüveg, amit ónoxiddal keverve félig áttetszővé, ón-ólomüveggé lehet tenni. Égetés után erősen köt a fémlaphoz, ami többnyire arany, ezüst, réz 700-800 C-on ég ki.

Az ötvösművészetben használt zománc két nagy csoportja
l. ötvöszománcfajták

2. festett zománcfajták /festőzománc/


A festett zománcok és a zománcfestés

A festett zománc fém többnyire rézalapra üvegzománccal való festés /ámail des peintres/

Eleinte egyenesen a fémre festettek, később a fémlapot nehezen olvadó zománcalappal vonták be, erre festették előbb a kontúrokat, majd a különböző színeket.

Nagy jelentőségű volt Jean Toutin /1578-1655/ találmánya, aki fehér zománcréteggel bevont fémlemezre egyszerre festette rá és egyszerre égette az összes színeket. Ez a hatásában a porcelánfestéshez hasonló technika a 18. században élte virágkorát.




Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók