Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

II. File-Hímzés

Author: Martha / Címkék: ,





A kész filét hímezni díszíteni szokták. Erre a célra az egyenes menetű hálót megnedvesítve erős drótból, erre a célra készített rámára feszítjük, hogy szemei egyenletesek maradjanak.





A filetháló hímzése különböző öltésekkel történik. Nagyon gyakori az egyszerű szövőöltés. Ehhez vastagabb szálú puha pamutot veszünk és váltogatva hol alulról, hol felülről fogjuk át vele a filet szemeit, a kívánt minta szerint. Egy-egy szembe annyiszor öltünk, ahányszor a fonál vastagsága kívánja, vagy a háló erőssége engedi. Változatosabbá tehetjük a technikát, ha a minta megfelelő részeit merőleges irányban vezetett öltéssel töltjük ki. Ugyancsak szép és leggyakrabban használt a sűrű szövőöltés, melynek technikája azonos az egyszerű szövőöltéssel azzal a különbséggel hogy saját maga szálaiból alkot rácsozatot. Egy-egy filetszembe mindig párosszámú hímzőfponalat kell húzni, különben csúnya a szövés.




Hurok öltés
a szálat egy szálcsomó közepére erősítjük, ezután laza hurkot készítünk minden négyzetbe, balról jobbra vezetjük be egy függőleges és egy vízszintes pálcán keresztül a tűt felülről lefelé visszük a recézett pálcika latt a dolgozó szál háta mögött.





















Sz.Martha

4 megjegyzés:

Belinda írta...

Nagy érdeklődéssel nézegetem ezt a számomra eddig ismeretlen technikát. Biztosan láttam ilyet, de azt gondoltam, horgolás vagy "klöpli" :), ahogy anyukám hívta azt a jellegzetes, ekrü függönyfélét.
Gyönyörű, igényes blogod olvasójává szegődöm, és köszönöm, hogy megtisztelsz a figyelmeddel.

Szűcs írta...

Nagyon csinos a blogod! Mindenképp megmutizom anyumnak, mert ő a nagy horgolás-rajongó. Rendszeres olvasód lettem én is!

Martha írta...

Belinda köszönöm az elismerő szavakat, igen jól esett. Régi elfeledett technikákhoz szeretnék kedvet csinálni az 'ügyes kezűeknek'- már meglévő gyűjteményemen keresztül.. Igen van a rece horgolás /rácsokat horgol/- vagy a 'klöpli', vagy tüll alapra hímzés... ez lesz majd a következő bejegyzésem

Martha írta...

Kedves Szűcs! köszönöm hogy felvettél olvasóid közé, és ha anyukádnak is esetleg tudok újat mutatni horgolás terén, már megérte hogy ezt a blogot megnyitottam...

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók