Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Kalotaszegi Kincs

Author: Martha / Címkék:

Kalotaszegi kincset találtam.

A Magyar Nép Művészete Öt kötetben jelent meg az I. 1907-ben Malonyay Dezső munkája
A Kalotaszegi Magyar Nép Művészete címmel. Számos képpel műmelléklettel és színes táblával.
Kalotaszegi népművészetről, viseletről, templomról, házról és temetőről.

Még nagyobb felbontásban megtalálod http://picasaweb.google.com/mrta.kiss976
Dulandlé

A mennyasszony dulandlét visel és ezt viseli mindaddig, míg keresztelőre nem viszik első gyermekét. Finom fehér, patyolat fátyol, két sarkában átellenesen, kivarrott díszítéssel. A dulandlé díszítő szegését színes pamutból, berlínerből varrják. Körös-körül többnyire egyszerű ritka kockás vagy háromszög dísz fut végig a fátylon és a sarkokat a mejjrevaló hátsó részének középső díszéhez sok tekintetben hasonló hímzés tölti ki. Itt is van egy nagyobb rózsa vagy tulipánalakú, középdísz, mely a sarokból indul és a leveles száron ül két oldalt rózsákkal és georginával: a rózsából levélfüzérek nőnek ki, két oldalt lecsüngve s fen egy másik kisebb rózsa.
A díszítés uralkodó színe a vörös: rajza széles nagy formájú többnyire tulipán, amelybe sokszor országcímer van varrva.


Darázsolás
Kalotaszegnek sajátságos díszítővarrása

l. ráncba szedik- leszedik a kötényt
2.hosszában miden ráncát kétszer átöltik pamuttal
3.következik a kockákra felosztás
4.kockák kitöltése /mint a recénél a hálószemek kitöltése



7 megjegyzés:

Monika írta...

Óóóóóóó!Igen ismerem régóta és áhítozom rá......Képzeld,anyósoméknak megvolt és odaajándékozta az egyik unokájának,akkor még nem tudta-én sem-hogy a népművészet szerelmese lettem.:)
Borsos áron meg tudtam volna venni....dehát....Köszönöm a linket is,de én olyan randa vagyok,hogy a könyvet semmi sem pótolhatja.Viszont mintákat ki lehet nyomtatni.:)

Martha írta...

Ezzel én is így vagyok a könyv az könyv- és ez több mint 100 éves. Az ötletet Belinda barátnőjétől kaptam 'File-technikát' szeretné elsajátítani' Felajánlottam féltve őrzött könyvemet- és nagyon udvariasan a 'saláta állapotára, és értékére hivatkozva visszautasította. Így megegyeztünk hogy amnnyire időmből telik olykor felteszek mintákat, leírással. Így jött az ötlet a Kalotaszegi mintákkal kapcsolatban is.

Belinda írta...

Gyönyörű a könyv, ebből a fedélstílusból nekem is van valamim, de biztosan nem művészeti témájú. Ezeket imádom kézbe venni, még meg is szoktam szagolni, van egy sajátságos illatuk.:) Már fejben megvan Évi magyar mutívumos játékára a következő tervem, most meggyütt a kedv is.:)

Martha írta...

Annyira örülök: mert bennem elindul valami az ilyen motívumok láttán -ha valakinél ugyanez átjön és még meg is tudja valósítani kézügyességével- nem volt hiábavaló a gyűjtögetés.
Bár nem tudom most lustaságból-e vagy csak ráfogja az ember 'nincs időm' mikor picik voltak a lányaim 29 évvel ezelőtt nagyon sokat kézimunkáztam /makramé-horgolás-hímzés-/
Most inkább gyűjtögetem a régi motívumokat és kézimunkákat

bolyet írta...

Lenyűgöző és ámulatba ejtő kincseid vannak!:-))
Tiszteletre méltó a gyűjteményed és, hogy mindnyájunk számára rendelkezésre bocsájtod nagyon inspiráló!Fontos újra meg újra a gyökerekhez nyúlni, tanulni,táplálkozni.Úgy látom kincsesládádból csemegézve ezt megtehetjük!

Martha írta...

Köszönöm bolyet az elismerő szavakat- nagyon jól esett hogy nem hiábavaló a gyűjtő-munkám, és a bejegyzéseim sem.

Rece-fice írta...

Kedves Márta!

Gratulálok!Gyönyörű a naplód - sok érdekest találtam a képtáradban... Szeretném is használni meg ajánlani másoknak - köszönettel.
A Pot-pourri képtár 13/2-es képén van egy - a Te szófordulatoddal élve - filéhímzés, amiért meg én bolondulok... Rececsipke az (egyik-) másik neve, és most írok belőle záródolgozatot a Hagyományok Házába... Ha Tiéd a csipke, le fotónád nekem őt magát? Gyűjtöm a recéket, mintákat - és amit tudsz róla , azt ir elküldenéd? Minden régi dolog érdekel ezzel kapcsolatban - már senki nem űzi - már megtanultam? két kész munkám van... A nevem alatt látod a naplómban azokat is:-)

Üdv:
Rece-fice - Zsuzsa
http://www.rece-fice-fono.blogspot.com/

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók