Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Tüll-hímzés

Author: Martha / Címkék:

A tüllminták közkedveltek mer leheletszerűen finomak

Fehér vagy fekete, ritkán színes, de mindig van benne valami halk érzékiség
Az anyagok skálájában azt jelenti amit az erős akaratú lány a nőiesség ranglétráján.
A fehér patyolatvászon és a színes selyem köz van egy vékony állhatatos csík: ez a tüll.


Mindennemű tüllanyag a francia Tulle /Tüll város után kapta nevét, miután itt szőtték először a sokféleképpen felhasználható könnyű tüllanyagot.



Vászonra vagy papírra előrajzoljuk a mintát, ráférceljük a tüllt és tompahegyű tűvel beszőjük a mintát.


A modern tüllhímzés a tervező elgondolásának és teremtő képességének igen tág teret nyit, annak ellenére hogy a hímzés technikája a tüllanyaghoz köti a tervezőt.



Mindig olyan vastagságú fonalat válasszunk, amilyet a tüll sűrűsége megkíván. A kontúrvonalakat a kitöltéshez használt fonalnál valamivel vastagabb szállal utólag készítsük, mert csak így tudjuk szépen befejezni a csipkeöltésű belső hímzések rendszertelen széleit.

Készülhet egyszerű elő és tömöltésből, vagy lánc-szár-kereszt öltés által keletkeznek.


Hímzés minták
1.
A szálat egy tüllkörzettől háromszor rézsuton 4 pálcikán át jobbról és balról fektetve vezetjük. Minden két öltés sornál egyenként 4 körzet szabadon marad. A második ölés sorok az elsővel egyesülnek ugyanabban a körzetben.

2. A szálat alulról felfelé vezetjük, ezzel letakarunk egy pálcikát és azt egy ilyenen keresztül vezetjük, azután vissza, keresztül egy rézsut fekvő 3 egyes pálcikán. A második öltéssorban, a hurkokat az elsővel szemben állítjuk. Hogyha az egész alap be van fejezve, akkor egy előöltés sorral az egész alapon keresztül vezetjük, azután az előöltéseket csavaröltéssel befedjük.


3. Ha egy keresztöltéssor be van fejezve, akkor egy másodikat is készítünk mellé, úgy hogy a szál az előbbi öléssor között lévő pálcika alatt legyen kivezetve, hogy mindkét öltéssor csak 3 pálcika soron haladjon. A sűrű kereszt öltéssort csak egy tüll pálcikasor választja el.

4.
Egy likacsos soron a szálat épp úgy, mint a tömöltésnél kétszer oda-vissza vezetjük. A következő sorban egy körön és 2 pálcikán keresztül egy öltés csomócskához lesz visszavezetve. A sűrű szemek 2 kettős tömöltés-sor által válaszatatnak el.






4 megjegyzés:

Belinda írta...

Ez is egészen új a számomra.

Martha írta...

Pedig szerintem ez volt és lesz a 'kényelmes' kézimunkázó-háziasszonyok kibúvása a horgolás alól:)

Martha írta...

Most jutott eszembe hogy a kézzel készült mennyasszonyi -ruhákat is így készítik, + gyöngyhímzés, nekem van egy régi fekete fátylam az is ezzel a technikával készült tüllre.

Rece-fice írta...

Ott a bökkenő, h. már nem kapható pamut tüll! Nekem még valahol lapul az elsőáldozási fátylam - meg tán Édesanyám menyasszonyi fátyla is... Mindene megvan - pl. stafírungból is:-) Szeretném megtanulni... még ebben az életben és tovább hagyományozni...

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók