Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Rózsakultusz

Author: Martha / Címkék:









A magyarságnak legkedveltebb virága a rózsa és a liliom. Ennek a két virágnak a neve áll a magyarság virágkultuszának élén s ez a két virágnév uralkodik a magyarság virágkultuszában az ezeréves magyar történelem egész folyamán. És ezt a két virágnevet jellemző módon éppen a Capitulare kerti növényneveinek is élén olvassuk. Ennél nem kell alaposabb bizonyíték ahhoz, hogy a magyarság virágkultusza teljesen keresztény és középkori eredetű és hogy a magyarság virágkultuszának első színhelyét a középkori kolostorkertben kell keresnünk. A kolostorkertben került a magyarság mai hazájába a rózsa és a liliom s a kereszténységgel a magyarság szívébe. Ezért latin szó a két legnépszerűbb és legtöbbet emlegetett magyar virág neve s ezért központja ez a két virág a virágkultusznak a világ egész keresztény kultúrterületén.

A virágkultusznak s a rózsának és liliomnak sokkal régibb időkben kezdődött a kerti története, mint amilyen idős a kolostorkert és a keresztény egyház. Sőt a pogány Róma virágkultuszával szemben, amelynek központja a rózsa volt, az első századokban az elnyomott kereszténység bizonyos ellenállást fejtett ki. Például a puritán Tertullianus, az első nagy latin egyházatya, aki sok értekezést írt a kereszténység napi kérdéseiről, erős szavakkal ostorozta a koszorúk és fűzérek használatát, Clemens püspök pedig egyenesen bűnnek minősítette a rózsadíszt.

5 megjegyzés:

Belinda írta...

A fenti gyönyörű fotók is igazolják, hogy Clemens püspöknek nem volt igaza! :)

Monika írta...

Csatlakozom Belindához! Különben is a püspök pasi volt tehát nem érthette a női lelket...:)

Romantik Seelchen írta...

viele Grüße von Jasmin, schön die zarten Farben der getrockneten Rosen...

Martha írta...

Belinda, Mammka egyetértek az előttem szólókhoz...
de a fiúk védelmében mondom hogy azóta is a rózsanemesítők szinte mindegyike férfi csak elvétve akadnak nők... itt is alul maradtunk...

Martha írta...

Liebe Jasmin!
Danke für dein wunderschönes Geschenk!
Viele Grüsze von Martha

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók