Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Térj be hozzám egy forró teára!!!

Author: Martha / Címkék:






Tea fogadtatása Magyarországon

A 18. században még igen kevés te a jutott el Magyarországra. Drága luxuscikknek számított. Első kedvelői az arisztokrácia köréből kerültek ki. Mária Terézia vámszabályzata a fűszerekkel együtt megnehezítette a tea útját is. A 19. század elején a napóleoni kontinentális zárlat átmenetileg szüneteltette a tea tengeri útját. Ekkor vált meghatározóvá és Európa szerte kedveltté a Kínából Oroszországon keresztül Berlinig elvezető szárazföldi úton szállított ún. karavántea, melyet orosz teának is neveztek. Állandósult a fekete, barna és a zöld tea megnevezés.
Az új meleg italokat kezdetben idegenkedve fogadták. A főtt kávét -csőd-víznek, a teát szénavíznek , a csokoládét melegített sernek hívta a magyar. Fogyasztásukat urizálásnak, idegen szokások majmolásának tartották, akárcsak a szép magyar ruházat elhagyását.

Teásrecept régi magyar szakácskönyvből
Punts

Dörzsölj el négy tzitrom'haját két font tzúkorral, tedd a tzúkrot egy leveses tálba, az eldörzsöltet pedig egy finom szőrszitára, fatsarj bele tizenkét lat tzitrom levet, önts reá hat ittze forró vizet, mellybe fél lat thea meg volt forrázva, azután önts hozzá egy butellia jó arakot, tedd a'tálat jól befedve gyenge pártűzre, mikor pedig már fejér tajték kezd a szélin lenni, vedd le a 'tűzről' s töltsd punts pohárba.

/Czifra István, Magyar nemzeti szakács könyv Pesten, 1829/

6 megjegyzés:

Margó írta...

Egészen véletlenül most én is a gépnél ülök! Máris eleget tettem a meghívásnak (ugye, a sütire is szól:-))!
Köszönöm, megint csodálatos volt olvasni ezt a történet, amiből új információkat ismerhetek meg! Különösen tetszik a teakészítés "eredeti" leírása! Köszönöm Márta az élményt - ismét!!!

Deni írta...

Hello,is bealtiful!!!

kreatívhit írta...

Köszönöm a posztot mindig tanulok valami érdekeset.

Martha írta...

Juma Drága természetesen a süteményre is szól a meghívás. Az üres csésze nem azt jelenti hogy így várom a vendégeimet, a teázásra meghívás így virtuálisan csak 'jelképes'...
Igazából az antik készleteket szeretném bemutatni...Örültem Neked, mint mindig...

Martha írta...

Hello Deni!
I am glad that you have been. Come welcome another time ... Martha

Martha írta...

Üdvözöllek kreatívhit...
Ez az én hanyagságom hogy még nem tettem tiszteletemet a Te csodálatos oldaladon...
Örültem hogy meglátogattál. Üdv. Martha

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók