Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Lila

Author: Martha / Címkék:


February Cottage Color ...Purple..
 A királyság színe, az élet jele; misztikus,  kreatív, művészi emberre utal. Ez a sokféle összetevő mind a lila tulajdonságaiból ered. A lilát kedvelő ember általában különleges, izgalmas egyéniség.


A lilának az erős sötétlila padlizsántól, a kékes Milka-liláig, az indigó lilától az élénk brillantin liláig számtalan színárnyalata ismert. A tavasszal nyíló virágok üdék, előkelőek, az ifjúságot idézik. A nyári virágszínek között mind harsogó, mind finomkodó lilák találhatók, olyanok, mint az ibolya, az árvácska, az orgona, a viola, a ciklámen, a levendula, az akác, a mák virága és az orchidea. Az ókorban az ibolyát a gyásszal társították, a lila árvácska öt szirmából Krisztus öt sebére következtettek, de vallási értelmezést kapott a lila akác is. A mákvirág az alvás és álmok jelképe, a levendula színe a nőiességet, a kecsességet, az eleganciát jelképezi.

A bíbor az ókor legszebb és legbecsesebb festőanyaga volt, mely a bíborcsiga nedvéből vált ki. Igen drága volt, mert készítéséhez rengeteg csigára volt szükség. A színe vöröses vagy kékes ibolya, nem vörös. A lilásvörös bíbor szín a lila egyik színváltozata, de ismert a türoszi bíbor, a kékes mélybíbor, a lilás szőlő, lila hagyma, muskotályszín, a szederjes tompa bíbor. Intenzív bíbor a karmazsin bíbor vörös színe, a császári bíbor pedig mélyvörös bíbor.

  
A lila kevert szín, a serkentő, erőt sugárzó, tűzzel társítható melegséget adó vörös és a nyugtató, a vízhez kapcsolódó, hűsítő, békét árasztó kék elegye. Az összetevő színek jellemzőit is magába foglaló lila emiatt ambivalens értékű. Egyfelől nyugtat, másfelől erőt ad, az árnyalat függvénye, melyik karakter jut érvényre.
A lila a bölcsesség színe, a szellem, az érzékeken túli világ szimbóluma. Magasztos eszmék létrejöttében nagy szerepe van.
Kultúráktól függően a színeknek más-más jelentést tulajdoníthatnak – a lila lehet például a gyász színe, de lehet az új élet kezdetének a jellemzője is-, mégis felfedezhető egyfajta közös értelmezési kód a színek rendszerében.
A lila, mint a királyság színe, magasabbrendűségre mutat rá, gondoljunk a „bíborban született” kifejezésre, vagy a püspökök ruhájára. Mindenképp spirituális szín, mert a liturgiában használatos, például böjt és vezeklés idején.

A lila speciális, majdhogynem szent szerepet tölt be a természetben, mivel a nagyon meleg és nagyon hűvös szín keverékéből áll, egyaránt rendelkezik meleg és hűvös tulajdonságokkal. A szépen mutató lila virágoktól függetlenül, a tájtervezők, a kertépítők a lilát mégis hűvös színnek tartják, nem nagyon szívelik. Ami igaz, az igaz, nagyon furcsán hat a lilára festett ház. A kertben nyíló lila virágok viszont nyugtató hatással vannak az emberre, különösen szépnek tűnnek, ha sárga virágokkal ültetik őket össze.

10 megjegyzés:

Juma írta...

Köszönöm! Csodálatos fotók és érdekes, izgalmas mindaz, amit a lila színről írtál!!!

Martha írta...

Drága Juma!
http://etsycottagestyle.blogspot.com/ minden hónapban kijelöl egy színt és lehet 'kotorászni' régi, megfakult képeink között...így esett a választás most a lila színre...

do írta...

De jó! Nálam egy ideje általános kedvenc a lila :D Azt hiszem az utóbbi fél évben nem indultam úgy el sehova, hogy ne lett volna rajtam egy pici belőle. A vicces az, hogy egyáltalán nem tudatosan, csak valahogy mindig így alakult :DDD
Köszönöm ezt a kis összefoglalót!

ByLightOfMoon írta...

I really do love your purple florals and the descriptions so enchanting!
Smiles, Cyndi

Martha írta...

Dear Cyndi!
Welcome to the blog. Thank me luck. Also I really like you blog. We are waiting at Other Times. Sincerely, Martha

Martha írta...

do
Ez a szín kreatív, művészi emberre utal...ha nem is tudatosan választod kiegészítőidet... ösztönösen meg van benned milyen színt kell választanod ruhatáradban...

pufiindian írta...

Gyönyörű képeket hoztál nekünk. Köszönöm.
Egy kis ünnep, ha a blogodra jövök.

Debbi írta...

these photos are beautiful! Thank you for joining our purple party!

Martha írta...

pufiindian
Én is nagy titokban már régtől látogatom gyönyörű blogodat, elbűvölnek a képeid...a digitális-scrapbook-kal most kezdek ismerkedni, hát mit mondjak, minden elismerésem azoké akik már magas színvonalon 'űzik' ezt a műfajt...Gratulálok!!

Martha írta...

Dear Debbi!
I am pleased to join http://etsycottagestyle.blogspot.com/
So much pleasure to see. Every day I find my joy. Can take inspiration from. Hi.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók