Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Műemlékeim ~Evva kastély Penc~ 2012.02.07.

Author: Martha / Címkék: ,


Evva kastély -volt Kozáky kúria

Az Osztroluczky család rokonságába tartozó család építette az 1750-es évek elején. Tulajdonosai sorrendben a Jeszenszky, Nozdoviczky,  Frideczky család végül Horvát-Kozáky, mely a 19. század végén eladta Evva Lajos volt Népszínházi igazgatónak.

Evva 1900-ban átépítteti, két oldalszárnnyal megtoldva keskeny pince húzódik alatta. Az egykori épületet 1900-ban legalább 1 m-rel megemelték, ugyanígy az udvart is. A kút kőkávája így került a földszint alá. Az Evva kastély mely az egykori Kozáky-kúria átépítésével jött létre, 1900-tól szinte változatlanul fennmaradt. Az Evva család az első világháború végén eladta. Megvette egy helybeli kovácsmester, Kiszely János a Tanácsköztársaság idején.

A hagyomány úgy szól róla, hogy azt 'fejér pénzen' fizette ki, aminek a hátlapján a pincérek számlázták a vendég fogyasztását. Egy képes levelezőlapon 'Kiszely kastély felirat őrzi az akkori tulajdonos nevét. Utána új tulajdonos Drucker Jenő a Borászati Lapok szerkesztője, majd Gintner Bálint nyugdíjazott erdőmérnök, 1926-ban még tulajdonában volt. Neki utóda Fazekas Kálmánné. A legutolsó tulajdonos pedig Rácz Vilmos, a Színházi Magazin szerkesztője.
Az épület  1948 után államosítva.

 1948 nagy kulturális feladata az állam és az egyház szétválasztása volt.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók