Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

Kilim-hímzés

Author: Martha / Címkék: ,


A kelet színmuzsikája.

A szőnyeg a keleti ember szemében a legbecsesebb kincs. Valósággal a családias érzés a tűzhely melletti hangulat jelképe. A földre téve vagy a falra akasztva mindig gondolatokat is sugall és a megbékélt hangulat felidézője a lelkekben.





A perzsaszőnyeg csomózásának technikája nehézkes, hosszadalmas és így drága. A túl precíz munkákat a könnyű és gyorsan előállítható darabokkal helyettesítették. Ilyen szőnyegtechnika a Kilim-hímzés.








Sajátos stílusa a futóvonalak menetéből adódik.. Először a körvonalat szokták kihímezni, azután töltik ki a mintákat. Elvontan jelenik meg a természet. Végsőkig leegyszerűsítve. Az ágakat indákat még fel lehet ismerni, a virág a levél már sokszögű idommá változik. Csak tarka színes foltok, kellemesen pirosló és tarkálló csíkok hatnak a szőnyegen.





A megdöbbentő hasonlóság 2010-ből és 1931-ből



A hímzés módja






A mi nyelvünknek mint oldalági rokonunknak, a töröknek ez a szó ez az írásmód az igazi megfelelője. Ezen a kifejezésen egy bizonyos fajtájú szövött szőnyeget értenek. Hazája: a Kaukázus, melynek nomád, sátorlakó pásztornépei közt sok ezer év óta szokás szőni az effajta szőnyeget. Sátraik fedője, faliszőnyegeik dísze szokott lenni a geometriai mintákkal ékes Kilim/ technikájában rokon a mi 'torontáli' szőnyegeinkkel..

2 megjegyzés:

Belinda írta...

Ezt a technikát viszont ismerem, sőt gyakoroltam is (mi kelimnek hívtuk), csak megfeledkeztem róla. Pedig nagyon érdekes, dekoratív.

Martha írta...

Egyes régi lapokban én is kelimnek olvastam. De nemrég láttam egy Tv. műsort abban már kilimnek nevezte egy szőnyegszakértő. Mindegy az a lényeg mi ketten tudjuk miről van szó. Nagyon szeretném én is kipróbálni a régi-elfeledett kézimunka-stílusokat, idő hiányában egyenlőre csak gyűjtöm őket és persze a leírásokat is.

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók