Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

~Cserhát-táj Falumúzeum 60 éve I.~ 2012. 02. 10.

Author: Martha / Címkék:






A II.Világháború után az országban egyike volt a legelsőnek létesített falumúzeumok sorában.
Születése 1948-ban kezdődött helytörténeti kiállítás rendezésével., 'Falunap' egybekötésével. Két termet töltött meg az összegyűjtött muzeális régészeti és néprajzi anyag. Feldolgozásra került 10 nagyméretű tablón a község története. Délután író -, paraszt találkozón Lengyel Dénes, Teleki Intézet tanára ismertetett regényeket. Este szabadtéri előadásban Petőfi penci látogatásainak egyfelvonásos színdarabját mutatták be a fiatalok. Az egész környék lakossága részt vett ezen az ünnepségen. Több napilap megemlékezett erről az eseményről. Az ünnepséget követően az emberek napokig gyönyörködtek a kiállításban, majd minden visszakerült a ládafiákba gazdáik emlékei közé.

Ekkor érlelődött meg az a vágy hogy Pencnek állandó múzeuma lehetne, össze kellene gyűjteni nemcsak a falunak, de a tájnak régészeti, néprajzi emlékeit, az egykori Cserhát-tájhoz tartozó Rád, Penc, Kosd és Csővár  fellelhető és leletmentéssel begyűjthető anyagát. Ennek megindítása 1948-tól 1952-ig folyt, akkor nyílt meg az általános iskola egyik szobájában, Gerengay Páltól, akkor Petőfi múzeumnak elnevezett gyűjtemény, mindez saját erőből. 1954-től a Váci Járási Tanács rendszeres támogatását élvezte, előbb tárgyvásárlásra, majd a csővári vár ciszternájának feltárására adott 5000 Ft összeggel. Ezek bemutatása képezte az első állandó kiállítást.

1960-ban Penc legrégibb műemlék épületébe, végleges helyére költözhetett a múzeum gyűjteménye.
A politikai helyzet változásával a tulajdonos család visszaigényelte az épületet. 1966-ig húzódott az ügy, végül a Pest megyei Tanács megvásárolta múzeumnak a műemlék épületet.

1962-ben megalakult a Pest megyei Múzeum igazgatóság, azóta felügyelete alá tartozik a múzeum.
1972-73-ban jelentős összeggel renováltatta az épületet, új tetőzetet kapott. A helyi Tanács támogatásával és társadalmi munkával megépült  raktárnak és irodának egy melléképület. Melyet a nyugdíjasok múzeumpártoló tagként igénybe vehettek...

http://www.facebook.com/pages/Jakus-Lajos-M%C3%BAzeum-Penc-M%C5%B1eml%C3%A9kei/167170823395407?sk=info

2 megjegyzés:

kreatívhit írta...

Köszönöm a posztot.Szép hétvégét.

Martha írta...

Én köszönöm a kommentet... Neked is szép hétvégét kívánok...

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók