Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails

~Zsidó-temető~ 2012.04.24.

Author: Martha / Címkék:

Utoljára 2003-ban Jakus Lajos Múzeum-igazgató-úrral tisztítottuk ki a területetSarjerdővel sűrűn benőtt domboldal, mely sírköveket takar.
Évtizedek óta érintetlen magányában, folyondár veszi körül a mohás síremlékeket.
A temető területe 790 n.öl, hatvannál több sírkő található itt.


Zsidó temető  Cintorinkán majd Tuskolánon


Cintorinka a latin cemeterium szóból ered, szlovákul temetőcskét jelent. Pencen a zsidó temető a Menyecske- hegy oldalában viselte e nevet mindaddig, amíg a további szőlőtelepítés ki nem szorította onnan.
Új helyet jelöltek ki számára Tuskolánon, mely magányos helyet jelent.
Cintorinkáról áthozott sírkövek 50-60 cm magas homokkőből készültek domborított vagy vésett héber felírással.1850-1910 ig a Hantuch-család tagjai közül húszat temettek ide.
Közelükben rokonságuk, a Rosenfeld család sírjai találhatók.
 Rosenfeld Mór leánya Adél Pencen született, férje Ladány Nándor Izraelben halt meg, unokája Márta 

~akivel Szádoczki Boglárka 2000-ben találkozott Izraelben~

' tanulmányi utam során Izraelben majdhogynem elsiklottam  a legnagyobb kézzelfogható csoda mellett, amely mindvégig a szemem előtt volt. Az én élő csodám, Márta volt, a mi magyar származású izraeli idegenvezetőnk a maga egyéni és összetéveszthetetlen kalapjaival. Már majdnem az utunk végén jártunk, amikor komolyabb beszélgetésbe elegyedtünk. Az ismerkedés alapsémáit követve megérkeztünk egészen lakóhelyemig Pencig... Az ismerősen csengő név hallatára felcsillant a mi Mártán szeme. Elmondta, hogy milyen régtől is várt már erre a bizonyos pillanatra, amikor ebből a kicsi és másoknak talán jelentéktelennek tűnő de számára nagyon is jelentős faluból valaki hírt hoz. Hiszen nem kisebb kötelék fűzte őt Penchez mint édesapja és nagyapja Ladány Nándor és Dénes emléke, akik a zsidó üldöztetések során Izraelben találtak menedéket...'

A két család asszimilálódására mutat, nemcsak írásaikban használták kizárólag a magyar nyelvet, de sírköveiken is a hagyományos héber alatt előbb németül, majd magyarul vésették életrajzi adataikat.


Hantuch Jakab fekete gránit sírköve jelképe volt a temetőnek, amikor a dombtetőn délutánonként rásütött a lemenő napsugár, a gránitkő tűzben izzott. Egyszer ez a csodálatos látvány a sírkővel és a díszes vaskerítéssel együtt eltűnt...

A sírkövek megmentése történelmi múlton túl kegyeleti és műemléki feladat a jövőre.

3 megjegyzés:

kreatívhit írta...

Köszönöm a posztot.

Holdgyöngy írta...

Szeretem a zsidó temetőket, amikben még homokkő sírkövek vannak. Fenségesek, nincs erre jobb és szebb szó. Szerencsére egyre többet állítanak helyre. Érdekesség Zala megyében, Sümeg közelében amit mohamedánok (!)kezdtek el rendbetenni.

Martha írta...

Köszönöm a bejegyzéseiteket... mostanság a blogot kiegészítésként használom a ... http://www.facebook.com/pages/Jakus-Lajos-M%C3%BAzeum-Penc-M%C5%B1eml%C3%A9kei/167170823395407 oldalamhoz... amennyiben érdekel itt még több képet találtok... üdvözöllek Benneteket Márta

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

Keresés ebben a blogban

Rendszeres olvasók