A pot-pouri olyan természetesen illatozó szárított növényi anyagokból álló keverék, amely kellemes illattal árasztja el a lakást. Manapság általában mutatós fatálakban helyezik el vagy kis szövetzsákokba töltik. A francia eredetű pot-pourri szó (ejtsd: po puri) eredetileg ’korhadó fazekat’ jelentett.
A hagyományos pot-pourri készítése
A XVII. század elején szokás volt Franciaországban, hogy egészen kora tavasztól a friss gyógynövényeket és virágokat rendszeresen összegyűjtötték, azután megvárták, hogy az így összegyűjtött növények egy-két nap alatt megpuhuljanak. Ezt követően egy nagyobb edénybe helyezték őket és, hogy megállítsák a további rothadást, az egészet beszórták durva tengeri sóval.
Ez a műveletet egészen a nyár végéig ismételték; újabb és újabb rétegekkel, növényekkel és illatokkal gazdagítva az edény tartalmát. Időnként megkeverték a korábban elhelyezett rétegeket is, de még így is gyakran megerjedt a keverék a nyár végére.
Az ősz folyamán aztán különböző fűszereket adtak ehhez a nem túl esztétikus szürke egyveleghez, egészen addig, míg egy kellemes illatot nem sikerült elérniük. Ezután az illat megőrzését szolgáló anyagokat adtak hozzá. Ezt a célt szolgálhatja pl. a flórenci nőszirom gyökere. Az így elkészült pot-pourrit azután speciálisan erre a célra szolgáló, légáteresztő fedővel lezárt edényekben helyezték el a szobákban.
A pot-pourrik elkészítéséhez hagyományosan az alább növényeket használták fel:
- szegfűbors
- cédrus faforgács (ismert a molytaszító tulajdonsága)
- fahéj kéreg és a kasszia kéreg (fahéj illata kevésbé erőteljes)
- szegfűszeg
- ciprusfa faforgács (szintén kiváló molytaszító)
- édeskömény
- tömjén, cédrus faforgács
- jázmin virágok és jázminolaj
- zsidótövisbogyó virágok és rügyek
- borókabogyó faforgács (molytaszító hatással bír)
- a levendula levelei, virágai
- citromfű levelek és virágok
- citromhéj
- a majoránna levelei és virágai
- a kerti rezeda levelei és virágai
- menta levelek és virágok
- üröm (mérgező, pézsmaillatú és szintén molytaszító hatású)
- narancshéj
- pinyon fenyő faforgács és tobozok (a magvai ehetőek, a fakéreg mérgező)
- rózsaszirom, csipkebogyó, vagy rózsaolaj
- a rozmaring levelei és virágai
2 megjegyzés:
Köszönöm a posztot.Ismételten gazdagodtam.
A fotók is pompásak. Szép hétvégét.
kreatívhit a 'hű barát' mindig meglátogat, persze ez rólam nem mindig mondható el...Hasonlóan szép hétvégét kívánok én is...
Megjegyzés küldése